TFO-film

Sosiale medier

Tennisbursdag

Skal du feire bursdag?

Prøv tennisbursdag

Les mer

Påmelding åpne turneringer

Flere spiller NM

Flere spiller NM

Årets 14-årsklasse er den største som har vært i et NM på Vestlandet. Særlig jentene bidrar til veksten.

Skrevet av Henning Frøystein den 14.04.2019

Flere spiller NM

Årets 14-årsklasse er den største som har vært i et NM på Vestlandet. Hele 114 ungdommer står i tablåene i U14. Det er 30 flere enn det var i samme mesterskap i Stavanger i 2010.

- Dette er gode tall, sier generalsekretær i Norges Tennisforbund, Alexander Kjær. Økningen kommer ikke som noen overraskelse, da tendensene har vært tydelige i Norgescup de siste årene.

Men har ser også noen utfordringer i oppgangstidene:

- Det er problematisk arrangørteknisk, men et positivt problem, smiler Kjær.

- Stavanger klarer slike arrangement, men det er ikke alle klubber som har kapasitet til å ta imot så mange deltagere. Det er viktig å ivareta opplevelsen for deltagerne, og derfor må noen arrangører med mindre kapasitet enn Stavanger begrense deltagelsen, sier generalsekretæren.

- Hva forteller tallene om norsk tennis?

- Det forteller at vi er i medvind. Vi ser at vi blir flere hvert år. Den totale medlemsveksten er på 500-1000 årlig, så det er gode tall, sier Kjær. 

Særlig er jentene i frammarsj. Faktisk er jentene i flertall under årets mesterskap i Stavanger. 96 jenter og 95 gutter spiller enten U12 eller U14. Siden 2010 er det nesten 60 % økning av jenter i NM U14, om vi velger å konsentrere oss om innendørsmesterskapene.  

- Kjønnsbalansen tror vi er sundt for klubbmiljøene, og betyr mye for det sosiale, sier Kjær.   

Like god er ikke balansen i norsk tennis for øvrig. Legger vi alle aldersgrupper til grunn, utgjør jentene 39 % av medlemsmassen, så fortsatt er guttene i klart flertall.

Heller ikke den geografiske fordelingen er helt i vater. Hele 74 % av deltagerne kommer fra en klubb i Oslo eller Bærum. Tar vi bort Stavanger og Bergen som er årets NM-byer, sitter vi igjen med sju deltagere som representerer resten av landet. 

- Det bekrefter sånn det har vært i lang tid. Vi har noen sterke miljøer med mye kompetanse som gjør en god jobb, og på denne måten blir det en selvforsterkende tendens, forklarer generalsekretæren. 

I flere år har vi sett at det store tyngdepunktet i norsk tennis er i Oslo og Bærum. To av tre tennisspillere er medlem i en av de rundt 74 klubbene som befinner seg i og rundt Oslo og Bærum. Enda tydeligere er altså tendensen i Landsturneringen U12 og NM U14. Da er tre av fire fra dette området. 

 

Tilbake   Utskriftsvennlig versjon   Abonnér på nyheter